10 Okt 2010

Tukar Font Blog


Tutorial kali ini aku cuba nak kongsi kat korang semua pasal cara mudah nak tukar font blog anda.Kalau korang kurang faham maksud aku korang boleh rujuk kat blog http://jomdownloadlagi.blogspot.com.Cara nak tukar font blog korang sangat mudah..Korang ikut je langkah-langkah yang aku dah buat.
1.Sign in kat akaun blogger anda.
2.Pastu pergi kat bahagian 'reka bentuk'>elemen laman dan klik kat 'tambah alat'.
3.Klik  butang 'HTML/JavaScript'

4.Pastu,korang copy kod html dibawah.
<script>
function go1(){
if (document.selecter2.select2.options
[document.selecter2.select2.selectedIndex].value != "none") {
document.getElementById('main').style.fontSize
=document.selecter2.select2.options
[document.selecter2.select2.selectedIndex].value
}
}

function go2(){
if (document.selecter2.select3.options
[document.selecter2.select3.selectedIndex].value != "none") {
document.getElementById('main').style.fontFamily
=document.selecter2.select3.options
[document.selecter2.select3.selectedIndex].value
}
}
</script>
<form id="forma" name="selecter2" method="POST">

<select onchange="go2()" style="font-family:verdana;font-size:8pt" name="select3" size="1">
<option value="Times New Roman" />Times New Roman
<option value="Arial" />Arial
<option selected value="Book Antiqua" />Book Antiqua
<option value="Bookman Old Style" />Bookman Old Style
<option value="Century Gothic" />Century Gothic
<option value="Comic Sans Ms" />Comic Sans Ms
<option value="Tahoma" />Tahoma
<option selected value="Trebuchet Ms"//>Trebuchet Ms
<option value="Verdana" />Verdana
</select>
<select onchange="go1()" style="font-family:verdana;font-size:8pt" name="select2" size="1">
<option value="8px" />8
<option value="9px" />9
<option value="10px" />10
<option value="11px" />11
<option selected value="12px" />12
<option value="14px" />14
<option value="16px" />16
<option value="18px" />18
</select></form>
7.Korang paste kod diatas seperti gambar dibawah dan save.
8.Jadi akan muncul list font macam gambar kat bawah.Pastu korang pilihlah font yang korang nak.

 Selesai...

5 ulasan:

  1. tak faham la..bleh terang sket x. sy dah wat tapi cm xtkr2 pon. huhu

    BalasPadam
  2. tak faham jugak la.. tak bertukar.

    BalasPadam
  3. xboleh ke?aku dah try lagi kat blog aku ok je..font hanya bertukar kat entri blog je..:)

    BalasPadam